- De tijd van goedkoop gas keert niet terug, waarschuwt baas Martijn Snoep van de ACM in een interview met De Telegraaf.
- Hij verwacht dat het aanbod van gas karig blijft, mede doordat er steeds meer van de vloeibare variant (lng) richting China zal gaan.
- Toch zijn de gasprijzen op de groothandelsmarkt flink gedaald sinds de piekniveaus in augustus vorig jaar.
- Lees ook: Gasprijs in groothandel op laagste punt in 17 maanden: dit betekent het voor jouw energierekening
Ondanks het feit dat de gasprijs de afgelopen weken fors is gedaald en vrijdag voor het eerst sinds lange tijd weer tijdelijk onder de 50 euro per megawattuur zakte, waarschuwt baas Martijn Snoep van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een interview met De Telegraaf dat de tijd van goedkoop gas niet meer terugkeert.
“Laat dalende gasprijzen ons niet in slaap sussen. De tijd van goedkoop gas komt niet meer terug. Wij houden er rekening mee dat er geen gas meer uit Rusland en Groningen komt, en dat we niet meer gas uit Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk krijgen. En dat lng straks in grotere mate naar China gaat”, zegt de voorzitter van de marktwaakhond tegen de krant.
De gasprijzen op de groothandelsmarkt in Nederland daalden vrijdag tot het laagste niveau in zeventien maanden. De gasprijs voor levering in maart kwam uit op iets onder de 50 euro per megawattuur. Ook maandagochtend scchommelt de prijs nog rond ditzelfde niveau.
De gasprijs daalde daarmee fors ten opzichte van het piekniveau van 338 euro per megawattuur in augustus 2022. Wel ligt de prijs nog bijna drie keer zo hoog als twee jaar geleden, toen niveaus van rond de 17 euro per megawattuur normaal waren.
Ook de variabele gasprijzen daalden deze maand in Nederland, bleek begin deze maand uit data die Business Insider opvroeg bij vergelijkingssite Energievergelijk.nl. Het gemiddelde tarief voor gas lag in januari 2,42 euro per kuub en lag per 1 februari op 2,16 euro.
Energiebedrijven failliet
Een aantal energiebedrijven ging de afgelopen tijd failliet. Volgens Snoep zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat nog meer stroomleveranciers omvallen. "We zitten er inmiddels veel dichter bovenop om te zien of ze voldoende vlees op de botten hebben om faillissementen te voorkomen. Waar we zorgen hebben, dwingen we ze om hun buffers aan te vullen. Ook de toelatingseisen zijn aangescherpt. We hebben nu meer energiebedrijven die tegen een stootje kunnen."
Ondanks het feit dat het in zijn ogen nu goed gaat, kan hij nieuwe faillissementen niet uitsluiten. "Wij willen daarom een apart fonds voor slachtoffers, mocht er een faillissement komen. Zeker mensen met een krappe beurs kunnen, als een paar maanden voorschot wegvalt, flink in de problemen komen. Ik pleit daarom voor een noodfonds dat de reisbranche en de banken al kennen. Je krijgt dan in ieder geval je geld terug."